Materialen.pagina.
Oostindjer Metaalwerken richt zich voornamelijk op staal en RVS. Ik vind het zelf altijd prettig te weten waarom een keuze tot een bepaalde materiaalsoort gemaakt wordt. Daarom een korte uitleg van enkele van de door mij veelgebruikte staalsoorten.
Metaal is een ontzettend breed begrip. Er bestaan vele verschillende soorten metalen, met vele verschillende eigenschappen, ontwikkeld voor allerlei verschillende soorten toepassingen. Ook worden er vaak verschillende metalen bij elkaar gevoegd om eigenschappen voor een specifieke toepassing te verbeteren (legeringen). Denk aan extreme kou of hitte, weerbestendigheid, bestand tegen chemische reacties of een hoge slijtvastheid. Ik zal kort ingaan op enkele materialen die ik veel gebruik.
- Constructiestaal. S235. Dit is de meest voorkomende soort binnen de werkplaats. Het heeft een laag koolstofgehalte (aanwezig in elke staalsoort) en is daardoor goed te lassen. Het is in verhouding de goedkoopste staalsoort, is leverbaar in vele verschillende profielen (vormen) en voldoet ruimschoots in tal van toepassingen. Dit kan zijn van woonaccessoires zoals bijvoorbeeld tafelpoten, tuindecoratie, of frames voor werktafels, maar ook constructiewerk zoals puien of spanten, hekwerken, etc. Ook is deze staalsoort goed na te bewerken door het te poedercoaten, verzinken, verchromen, verven of spuiten. Hogere kwaliteit staalsoorten, bijvoorbeeld de S355 heeft een fractie hoger koolstofgehalte waardoor hij over een hogere treksterkte beschikt. dit betekent dat er meer kracht moet worden toegepast om de vloeigrens te bereiken (de grens waar staal 'terugveert' tot zijn oorspronkelijke vorm, danwel blijvend vervormd).
- Corten staal. Een legering met koper en nikkel. Momenteel een graag geziene staalsoort in onder anderen tuinen, parken en bij tal van (kunst) projecten. Dit is voor wat betreft het vormen en verwerken vergelijkbaar met regulier staal, echter met de bijzondere eigenschap dat het het oxideren zich beperkt tot de oppervlakte. Zo krijg je een product wat de fraaie kleur heeft van een egale roest, maar met de eigenschap dat deze niet zal 'doorroesten'.
- Roestvast staal (RVS). Ten onrechte vaak roestvrij staal genoemd. Door de toevoeging van nikkel en 10,5% tot 12% chroom, krijgt dit staal de eigenschap een onzichtbare oxidehuid (oxide is het product van de reactie met zuurstof, ofwel; roest) te vormen, die simpel gezegd als afdichting werkt. Het verder oxideren wordt hierdoor dus gestopt. Ook binnen dit segment zijn er vele soorten en maten. Het door mij meest gebruikte materiaal moet weersbestendig zijn, waardoor je uitkomt bij het goedkoopste maar veelzijdige type 304 (16% chroom, 8-10% nikkel). Een eigenschap van het type 304 -en de rest van de '300 serie'- is dat deze niet magnetisch is (hier zorgt het toegevoegde nikkel voor).
Mijn wens is om in de toekomst ook te gaan werken met gietijzer en gietstaal. Hierover later meer.